En helt ny stadsdel byggd på kreativitet, innovation och hållbarhet

Nobelberget växer fram till en stadsdel med 500 bostäder, kreativa kontor, kultur, natur och mötesplatser. Här tänker vi nytt, men bevarar samtidigt en del av områdets historia och identitet.

På Nobelberget blandas nya bostäder, restauranger och grönska med det industriella arvet. Formalinfabriken, en karaktärsfull historisk tegelbyggnad, blir mötesplats för kreativitet och medskapande. En plats där oväntade samarbeten uppstår och nya idéer väcks. Även den gamla Panncentralen med sin skorsten bevaras och blir en förskola i lekfull miljö.

Sicklastråket och Nobelparken utformas som flexibla knutpunkter med plats för framtidens kulturevents och marknader.

Det finns mycket som vi tror och hoppas ska inspirera dig att bli en del av vår stad. 

 

 

 

Nobelberget växer fram

Nobelberget växer fram

Nobelberget kommer totalt att erbjuda 500 bostadsrätter fördelade på 8 kvarter.

Tidplan:

  • Byggstart för första bostadskvarteret april 2019
  • KonstJord, Formalinfabrikens första kontorshyresgäst, flyttade in i september 2019
  • Sicklastråket som knyter Hammarby Sjöstad mot Sickla öppnar sommaren 2020
  • Förskolan Panncentralen öppnar under hösten 2020
  • Inflyttning av första bostadskvarteret sker under hösten 2020

Byggherre: Atrium Ljungberg

Byggentreprenör: TL Bygg

Ettor till femmor med unika planlösningar och egna kvaliteter.

Ettor till femmor med unika planlösningar och egna kvaliteter.

Nobelbergets första kvarter består av fyra trapphus kring en gemensam innergård. Arkitekturen med tegel och betong har hämtat inspiration från områdets industriella historia, men med ett eget uttryck.

Det ena huset går i rödbrunt tegel som knyter an till Formalinfabrikens arkitektur strax intill. De stora balkongerna med hörnläge blickar ut över Sickla- stråkets folkliv. Grannhuset bryter av med fasad i vitt stående tegel och en indragen översta våning med träpanel. I det här huset finns en restaurang med uteservering och stora glaspartier som vänder sig mot parken i väster. Det blir kvarterskrogen nummer ett, de kvällar du inte orkar laga middag.

Hus med karaktär

Hus med karaktär

Husen mot Sickla Industriväg har olika gestaltning som skapar variation och karaktär. Den ena fasaden klär vi i mörkt tegel med murad sockelvåning av stenar i ett rutmönster. Till det andra huset har vi valt en fasad i ljus betong med rundad öppning in mot gården, som en mjuk kontrast och välkomnande entré. På entréplan lämnar vi plats för kommersiella verksamheter. 

Snickra, fika, meka, plaska, klättra, träna, spela – eller gör absolut ingenting.

Snickra, fika, meka, plaska, klättra, träna, spela – eller gör absolut ingenting.

Kvarterets upphöjda innergård liknar mer en park än en gård. I norra delen mot berget planterar vi en grön ridå av klätterväxter, bärbuskar och fruktträd. Genom grönskan ringlar sig en träbrygga mellan två soldäck – det ena för soliga fikapauser mitt på dagen och det andra för grillfester i kvällssol. Dagvatten rinner längs ränndalar och blir ett lekfullt och sinnligt inslag i gårdsmiljön.

I hjärtat av gården finns en stor gräsmatta med gott om plats för både kubbmatcher och picknickfiltar. Vi bygger en sköna pergola med hängmattor, där du kan dra dig tillbaka. Det gemensamma gårdshuset fungerar både som förvaring och redskapsbod. Laga en punktering på cykeln eller använd någon av tegelkuberna som arbetsbänk.