Dekorativ bild

Ettor till femmor med unika planlösningar och egna kvaliteter.

Nobelbergets första kvarter består av fyra trapphus kring en gemensam parkliknande innergård. Arkitekturen med tegel och betong har hämtat inspiration från områdets industriella historia, men med ett eget uttryck.

Husen mot Sickla Industriväg har olika gestaltning som skapar variation och karaktär. Den ena fasaden klär vi i mörkt tegel med murad sockelvåning av stenar i ett rutmönster. Till det andra huset har vi valt en fasad i ljus betong med rundad öppning in mot gården, som en mjuk kontrast och välkomnande entré. På entréplan lämnar vi plats för kommersiella verksamheter.

Även husen mot Sicklastråket skiljer sig åt i uttryck. Det ena huset går i rödbrunt tegel som knyter an till Formalinfabrikens arkitektur strax intill. De stora balkongerna med hörnläge blickar ut över Sickla- stråkets folkliv. Grannhuset bryter av med fasad i vitt stående tegel och en indragen översta våning med träpanel. I det här huset finns en restaurang med ute-servering och stora glaspartier som vänder sig mot parken i väster. Det blir kvarterskrogen nummer ett, de kvällar du inte orkar laga middag. 

Snickra, fika, meka, plaska, klättra, träna, spela – eller gör absolut ingenting.

Snickra, fika, meka, plaska, klättra, träna, spela – eller gör absolut ingenting.

Kvarterets upphöjda innergård liknar mer en park än en gård. I norra delen mot berget planterar vi en grön ridå av klätterväxter, bärbuskar och fruktträd. Genom grönskan ringlar sig en träbrygga mellan två soldäck – det ena för soliga fikapauser mitt på dagen och det andra för grillfester i kvällssol. Dagvatten rinner längs ränndalar och blir ett lekfullt och sinnligt inslag i gårdsmiljön.

I hjärtat av gården finns en stor gräsmatta med gott om plats för både kubbmatcher och picknickfiltar.

I de mindre gränderna mellan husen bygger vi sköna pergolor med hängmattor, där du kan dra dig tillbaka. Det gemensamma gårdshuset fungerar både som förvaring och redskapsbod. Laga en punktering på cykeln eller använd någon av tegelkuberna som arbetsbänk.

Kompisköp – bo nära dem du gillar.

Kompisköp – bo nära dem du gillar.

En fördel vid nyproduktion är att flera bostäder är till salu samtidigt. Slå dig ihop med dina favoritpersoner och köp varsin bostad i samma hus eller kvarter. Vill du ta en spontanbio finns det alltid en barnvakt nära till hands. Saknar du ägg till pannkakorna, kika in hos grannarna och botanisera i deras kyl. Låt din dörr stå på glänt och få ett glatt ”Hej, är det nån hemma?” när du minst anar det och mest önskar det.